(273 от 379 снимки)
шоколадова тортичка
за крема -500ml прясно мляко -2с.л. нишесте -2с.л. брашно -1 яйце -6с.л. захар -2 прахчета ванилия -60 г масло Млякото се сварява. Брашното , нишестето , захарта , яйцето и малко вода се разбъркват на гъста каша, която се прибавя във врящото мляко. Бърка се непрекъснато няколко мин. до получаване на гладък крем. Кремът се ароматизира с ванилията и докато е още топъл , към него се прибавя маслото.Охлажда се , като от време на време се разбърква , за да не хване коричка. 4-5 листа фини кори за баница се намачкват и се запичат на сухо във фурната на 180-200 градуса.Когато порозовеят , се поливат с разтопено масло/40-50 г/, разбъркват се и отново се връщат във фурната за няколко мин.Трябва да изглеждат така 100г черен шоколад се разтопява на водна баня. С четка се намазват дъното и стените на тънка пластмасова кутия , която се оставя в камерата на хладилника за няколко мин. Останалия шоколад се нанася в/у охладените корички по този начин. След няколко мин. в камерата шоколадовите корички се начупват на парченца. В кутията се наслояват два пласта корички и два пласта крем .Оставя се за няколко часа/най- добре една нощ/ коричките да поемат от крема. Преди сервиране кутийката се отстранява внимателно ,като се разрязва с макетен нож. Тортичката се гарнира по желание. Останалия крем и корички се смесват и се оставят в хладилника.След няколко часа от охладената смес се оформят топчета , които се овалват в ядки , кокос,пръчици... Вкусът е като при крем баница и Наполеон......ама с шоколааааад
Полезни връзки: Рецепти
Коментари ( 0 )