Кулинария > konova > десерти 2
сладкиш с бишкоти
Loader
(360 от 379 снимки)

сладкиш с бишкоти

-200г бишкоти Савоярди -2 кофички заквасена сметана на Баба/по290г всяка/ -250 мл сметана за разбиване /предпочитам животинска/ -пудра захар на вкус -чаша еспресо -1ч.л.ром/коняк, ликьор/ -ванилова есенция -10г желатин Заквасената сметана се разбърква добре със захарта и ванилията. Течната сметана се разбива с миксер до пухкавост. Желатинът се накисва в 100 студена вода и като набъбне, се втечнява за 30 сек. в микровълнова фурна , или на водна баня.Изчаква се леко да се охлади , но да не се желира. Желатинът се смесва със заквасената сметана при непрекъснато разбъркване . Накрая се прибавя битата сметана. Количеството захар зависи от вкуса, киселинността на заквасената сметана и наличието/или отсъствието/ на захар в течната сметана. Квадратна тавичка/кутия/ 20/20см се застила с две парчета хартия за печене на кръст.Краищата на хартията трябва да излизат извън кутията , за да може да се извади десертът. На дъното се подреждат ред бишкоти , които са потопени само за секунда в студеното ароматизирано еспресо./Аз ползвам супена чиния за по -голяма площ.В чаша трудно се потапят дългите бишкоти и има опасност да се напоят много ./ В/у бишкотите се разпределя половината крем. Следва втори ред бишкоти и отново крем. Сладкишът се оставя да стегне за няколко часа в хладилника. Изважда се в/у поднос заедно с хартията, след което тя се отлепва от страните и се изрязва с макетен нож.Така хартия остава само под сладкиша , но не представлява проблем при сервиране . Отгоре се поръсва с хубаво неподсладено какао.
Рейтинг: 0 Общо гласували: 0 Албумът е видян: 10673
Любим албум на: 28