Кулинария > konova > десерти 2
еклери
Loader
(23 от 379 снимки)

еклери

За пареното тесто: 250 мл вода, 2 с.л. захар, щипка сол, 80 г масло /маргарин 80%/ и прахче ванилия се слагат заедно на котлона до завиране. Във врящата смес наведнъж се изсипва 1 ч.ч./200мл/ брашно и се бърка енергично докато стане на топка /трае секунди/. Тестото леко се охлажда и едно по едно се прибавят 3 яйца/или 4 малки/. Бърка се до получаване на еднородна лепкава смес. Еклерите се оформят в/у пекарска хартия с шприц или мокра лъжица. Пекат се в предварително загрята на 200 градуса фурна до зачервяване и издуване. Фурната не се отваря по време на печене. Еклерите се оставят в нея и след изключването, докато поизстинат. Пълнят се с домашен крем: 1 л мляко, захар на вкус, ванилия, 2 яйца, 3 с.л. брашно, 3 с.л. нишесте ванилия. Като се сгъсти и се свали от котлона се добавя 1 пак 125 г масло. Еклерите се поливат с разтопен с малко олио шоколад или карамелена заливка - 2 с.л. захар и 1 пак. бонбони карамел лакта и малко водичка се бъркат в тефлонов тиган до получаване на гладка карамелена смес. Става и само с карамелизирана захар, която се втвърдява в/у еклерите, но после поема от влагата на крема и става мека.
Рейтинг: 5 Общо гласували: 1 Албумът е видян: 10671
Любим албум на: 28